Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újember Terápia

Miért van az, hogy ugyanabban a betegségben szenvedő embernél egy thaimasszázs, egy siatsu masszázs egy akupunktúrás kezelés, vagy éppen egy reflexológia csodálatos gyógyuláshoz vezet, míg másik ugyanolyan betegséggel bíró embernél semmi jelentős változást nem tud elérni? Miért nem tud a nyugati orvoslás abszolút módszert ajánlani a rákra, vagy az autoimmun betegségekre: a sclerosis multiplexre, az arthitis különböző formáira (ízületi gyulladásra), az allergiára? Miért tud valaki ezekből kigyógyulni, míg mások belehalnak? Miért? Mi a különbség, hiszen a betegség és az eljárás ugyanaz?

A kérdések megválaszolásához tisztán kell látnunk azt a tényt, hogy a betegségek nem véletlenszerűen találják meg áldozataikat, nem egy láthatatlan külső ellenséggel kell megküzdenünk a gyógyuláshoz, hanem igenis szokásaink, reakcióink, megszokott programjaink tesznek minket beteggé. Ez összetevődik egyrészt fizikai megszokásainkból és viselkedésünkből (a testünk helytelen használata: rossz tartás, kevés mozgás vagy éppen túlzott, intenzív mozgás; helytelen táplálkozás: károsító, gyulladáskeltő ételek fogyasztása). Másrészt összetevődik érzelmi reakcióinkból (megszokásainkból) is, azaz, hogy hogyan reagálunk a külvilágból jövő ingerekre, milyen attitűd jellemez minket (a nap nagy részében bizonytalankodunk, aggódunk, félünk, dühösek vagyunk, ragaszkodunk régi dolgokhoz, ellenállunk a világnak…stb.).

Ha tisztán látjuk és felismerjük szokásainkat akkor felismerjük azt is, hogy a reakcióinknak (megszokásaink) köszönhetjük azt, amilyenek jelenleg vagyunk, vagyis amilyenekké váltunk (pl. beteggé), így kizárólag a reakcióink megváltoztatásával tudunk kilábalni jelen helyzetünkből. Ha fenntartjuk megszokott életünket és reakcióinkat (ha továbbra is ragaszkodunk szokásainkhoz) egyszerűen lehetetlen lesz tovább lépnünk. Vagyis meg kell értenünk, hogy önmagában hosszútávon nem elég egy kezelés (és ez minden fajta kezelésre érvényes, még a műtétre is, bővebben a kiskönyvben a placebo műtéteknél), az csupán hosszabb-rövidebb ideig elégséges. Ha nem változik a kezelt szemlélete, ha nem változtat az életmódján, azon az életvitelen, ami az adott betegségét eredményezte, akkor csupán tüneti kezelés történik, de az igazi okot nem szüntetjük meg és előbb utóbb kiújul a betegsége.

...és akkor jöjjön a tanmese: Hogy szemléletesebbé tegyem elmondok egy történetet: Egy mosodában dolgozom és ingtisztítással foglalkozom. Az egyik ügyfelem elhozza az ingét, aminek a zsebén van egy hatalmas tintafolt. Ahogy beszélgetek vele elmondja, hogy az a szokása, hogy a tollát mindig az ingzsebébe teszi, de ezúttal egy olyan örökírója van ami folyik. Az ingre folttisztítót rakok, áztatom, majd mosógépbe megy, végül nagy nehezen kijön a folt. Egy hét múlva ismételten érkezik vissza az ing a tintafolttal, mert a férfi a megszokása miatt elfeledkezett magáról és reflexszerűen megint zsebre rakta a tollát. Ugyanúgy tehát ott a folt. Most azt is megtudom, hogy ez a toll nagyon értékes neki, mert egy számára fontos embertől kapta. Az inget megint kitisztítom, amikor elviszi az ügyfél akkor figyelmeztetem, hogy lehetőleg ne használja azt az örökírót, cserélje le egy olyanra ami nem folyik, vagy egyszerűen próbáljon odafigyelni rá és ne tegye zsebre. Mivel nehéz megváltoztatni a szokásait és a tollhoz is ragaszkodik, ezért szórakozottságból megint csak beleteszi és következő alkalommal is ott áll a tisztító ajtajában a tintafolttal a zsebén. A sokadik alkalom után már nem is tudom olyan szépen kitisztítani a foltot, ugyanis halványan ott marad a helye, ezért figyelmeztetem az ügyfelet, hogy az ing már nem bírja sokáig, ráadásul a szövet is eléggé meggyengült, így könnyen kiszakadhat a zseb. Már három hét is eltelik anélkül, hogy jelentkezne az ügyfél, ezért kezdem azt hinni, hogy megijedt az ing elvesztésétől és most már tényleg odafigyel rá, amikor is a harmadik héten egy új ing érkezik mosásra ugyanolyan tintafolttal a zsebén. Ugye egyszerűbb egy inget lecserélni, mint a szokásainkról és ragaszkodásainkról lemondani? Mivel a testünkkel nem úgy vagyunk, mint egy inggel, ezért nagyon oda kell rá figyelnünk. Nem elég tisztítóba járnunk, hanem tudatosan óvnunk kell, hogy ne koszoljuk össze feleslegesen. A tudatosságot és az odafigyelést meghálálja az ing is, a testünk meg főleg.

Az Újember Terápia ezért egy olyan komplex metódust takar, ahol is korábbi reakcióinkat, viselkedés mintáinkat értjük meg, számoljuk fel helyet adva új, a fejlődésünk szempontjából megfelelőbb szokásoknak. Vagyis a régi romboló szokásaink elhagyásával új emberré kell születnünk, aki új, hasznosabb mintázatok szerint él és cselekszik.

A komplex terápia mozgásból (pilates, keleti mozgás gyakorlatok) és biodinamikus alapú egyéni kezelésekből áll össze.

A terápia során (a kezelt állapotától függően) bevonjuk a hozzánk fordulókat a saját gyógyulásukba, emelve a tudatosságuk szintjét és a magukra való odafigyelés mértékét. A terápiához kiegészítő elemekként a testtartás és helyes légzés megtanulásától kezdődően a légzésszabályozáson, ellazulni tudáson, táplálkozási szokások megváltoztatásán, testreszabott jóga gyakorlatok végzésén keresztül akár egészen egyedi dolgok is társulhatnak (mivel mindenki tejesen egyedi eset, hiába ugyanaz a betegsége).

Ha gyógyulni szeretne vagy változtatni életén de nem tudja hogyan kezdje keressen bátran a menüpontok alatt található elérhetőségek valamelyikén.

„Nincs gyógyíthatatlan betegség, csak gyógyíthatatlan beteg.”